Цитати

You are here:

Мисли и поуке:

Матија Бећковић

Његош је испразнио један океан језика, који се пунио вековима. Зато његово дело и његова мисао нису дело једног човека, него дело једног народа. Већ је речено: „кад би нестао српски народ, а остао „Горски вијенац“ – остало би доста. То је написао нико други до Милош Црњански. И то значи – и српски народ… прочитајте више

Добрица Ћосић

Лагање је најбоља врлина српског народа… Ми лажемо да би варали сами себе, да тјешимо друге, ми лажемо за опрост, ми лажемо да би се борили против страха, лажемо да охрабрујемо друге, лажемо да би скривали свој и нечији други јад. Лагање је облик нашег патриотизма и потврда наше урођене интелигенције.

Војвода Живојин Мишић

Један који хоће увек је јачи од двојице који морају.

Петар Петровић Његош

Благостање свих људи понаособ треба у сваком случају да је циљ државе и читавог друштва људског.

Војвода Живојин Мишић

Нема „тешко“. Нећу да чујем данас ту реч.

Свети владика Николај Велимировић

Основна и непрекидна линија србске историје за последњих 800 година може се изразити са две речи СЛУЖБА ХРИСТУ. У овом периоду времена од 8 столећа србски народ је био истински Теодул, тј. Божји слуга, или Христодул, тј. Христов слуга, што је једно и исто.

Никола Тесла

У мени има нешто што може бити и обмана, као што то чешће бива код младих, одушевљених људи, али ако будем срећан да остварим бар неке од својих идеала, то ће бити доброчинство за цијело човјечанство. Ако се те моје наде исупне, најслађа ће ми мисао бити да је то дјело једног Србина. Живјело Српство.

Стојан Новаковић

Српски народ као колективна целина има некакав чудан недостатак. Као појединац – Србин савлада тако рећи све што је пред њим. А ретко који дружбени или народни посао српски иде напред тако како би било достојно српске бистрине, српске даровитости и дурашности.

Михајло Пупин

Кад љубав према отаџбини замре, онда и држава мора умрети.

Свети владика Николај Велимировић

Критикујте нашу националну садашњост, но не очајавајте за нашу будућност. Критикујте оне људе, који сад репрезентују наш национални живот било у религији, било у политици, било у поезији, или науци, или радиности, критикујте их, но не заборавите, да вас само неколико година дели од онога времена, кад ћете ви репрезентовати нашу нацију у свима тим… прочитајте више

Никола Тесла

Ja сам, као што видите и чујете, остао Србин и преко мора, где се испитивањима бавим. То исто треба да будете и ви и да својим знањем и радом подижете славу српства у свијету. 

Рекли су о Србима:

Иво Андрић

Тако, свуда на свету, где год се моја мисао крене или стане, наилазим на верне и ћутљиве мостове као на вечиту и вечно незасићену људску жељу да се повеже, измири и споји све што искрсне пред нашим духом, очима и ногама, да не буде дељења, противности ни растанка.

Свети владика Николај Велимировић

Неће вас официрски мундир учинити храбрим, ни свештеничка мантија милосрдним, ни судијска тога праведним, ни министарска фотеља моћним, ако душа ваша није испуњена храброшћу и милосрђем и правдом и моћи.

Свети владика Николај Велимировић

Ја сам потпуно свестан незнатне части, у којој ви, млада господо, држите овај чин, у коме се ја налазим. Но што се тога тиче молим вас једно: не допустите никад, да вас збуни или фрапира положај или звање или униформа једног човека. Знајте, да је наш друштвени положај зависан више од друштва, у коме смо,… прочитајте више

Петар II Петровић Његош

Нада нема право ни у кога до у Бога и у cвoje руке.

Никола Тесла

Дар менталне енергије долази од Бога, врхунског бића и ако ми концентришемо наше мисли о тој истини постајемо складни са овом великом моћи.Моја мајка ме научила да треба сву истину тражити у Библији.

Патријарх српски Павле

Треба имати, дакле, мудрост. Развијати мудрост Богом дану, све више и више, а паралелно са тим развијати и доброту. Јер, мудрост без доброте прелази у злоћу, а безазленост без мудрости прелази у глупост. Ни једно ни друго више, него да будемо “мудри као змије, а безазлени као голубови”.

Патријарх српски Павле

Међу вуковима опстати овци је тешко, али није немогуће, јер нам Господ каже на који начин ми можемо и међу вуковима опстати као овце Његове. А то је: да будемо мудри као змије и безазлени као голубови. Мудрост ће нас сачувати да не постанемо плен, да нас вуци не раскину, односно да нас непријатељи не… прочитајте више

Шарл Иријарт

Гусле висе на зиду крчме, као што гитара или шпански пандеро висе на зиду посаде, и онај посетилац који најбоље зна србске песме, скида инструмент са зида и почиње да пева… То свакако није музика и човек би чак рекао да у тим песмама нема ни мелодије, ни хармоније, ни облика, ни тона међутим, то… прочитајте више

Свети владика Николај Велимировић

Ваше је да критикујете, но не трошите много времена на критику садашњости. Много је 1/10-ина. Осталих 9/10-ина ви морате употребити на своју спрему. Није добар онај глумац, који добро критикује туђу улогу; добар је онај, ко одигра добро своју улогу. А одиграће своју улогу добро само онај, ко се с љубављу и енергијом за своју… прочитајте више

Ернест Дени

Срби имају једну достојну дивљења врлину, која је уосталом сасвим честа код Словена, они вјерују у снагу разлога и права, према ријечима апостола они се надају противно свим надама.

Р. Г. Д. Лафан

Ако је уопште могуће да једна нација купује своје јединство и своју слободу крвљу и сузама, Срби су ту цијену платили. Они се петсто година нису помирили са робством, већ су се опирали, непрестано према свјетлости.

Норвешки пуковник Карстен Ангел

Дошли смо са мало поштовања за њих, а враћамо се пуни дивљења. Видели смо народ миран, самопоуздан, родољубив. Нашли смо најбоље војнике на свијету, храбре, послушне, трезвене, вољне да жртвују живот за земљу и националну идеју.

Адмирал Колчак

Србија- то је једна од најљепших и најхрабријих страница историје човјечанства. Србија- то је потпуно јунаштво.

Франц Лист

Важно је да један народ кроз све вијекове бројних искушења задржи свој урођени темперамент и своју традиционалну симболику. Срби су као мало ко у овом дијелу Европе у томе и успјели.

Исидора Данкан

Насиље великих и моћних често зна да се окрене против њих. Најбољи примјер да се не треба иживљавати над малима јесте примјер малог српског народа који је ставио тачку на једну царевину, која је трајала скоро хиљаду година- Хабзбуршку.

Максим Горки

Грије ме овдје југ! На крају, овдје су сви људи – ЉУДИ! Историја ове земље корачала је само за славом! Та земља је патила, живјела, преживјела и остала ту, да увијек буде ту! Чини ми се да су Срби исто толико Руси колико и ми.

Жан-Пол Белмондо

Симпатичан свијет, ти Срби. Риједак осјећај за гостопримство и повјерљива присност која краси само оне што знају да буду изврсни пријатељи.

Немачки генерал, федермаршал Аугуст фон Мекензи

Ви не полазите ни на италијански, ни на руски, ни на француски фронт. Ви полазите у борбу против једног новог непријатеља, опасног, жилавог, храброг и оштрог. Ви полазите на српски фронт и Србију, а Срби су народ који воли слободу и који се бори и жртвује до последњег. Пазите да вам овај мали непријатељ не… прочитајте више

Јохан Волфганг Гете

Српска епска књижевност је бисер у европској ризници, коју ће немачки песници тек откривати у наредним столећима. Дивим се тим чврсто извајаним ликовима и карактерима протканим оним дубоким, доследним особинама, које заслужују поштовање због верности себи и неодступања од своје вере у идеје и завештења својих предака.

др Рудолф Арчибалд Рајс

Немојте дозволити да ваша лепа душа пропадне у ђубрету. Ја верујем у будућност вашег народа. Дух Косова, Карађорђа, Куманова и Кајмакчалана поново ће се пробудити. Мора се, међутим, брзо пробудити. Судбина вам је у властитим рукама: блистава будућност или поново ропство!

Пошаљите нам мисли и поуке које Србима у матици и иностранству могу помоћи у јачању духовног, културног и националног идентитета.

Пошаљите поруку