Теодул

Мисли и поуке, текстови, линкови
You are here:
Матија Бећковић

Његош је испразнио један океан језика, који се пунио вековима. Зато његово дело и његова мисао нису дело једног човека, него дело једног народа. Већ је речено: „кад би нестао српски народ, а остао „Горски вијенац“ – остало би доста. То је написао нико други до Милош Црњански. И то значи – и српски народ… прочитајте више

Добрица Ћосић

Лагање је најбоља врлина српског народа… Ми лажемо да би варали сами себе, да тјешимо друге, ми лажемо за опрост, ми лажемо да би се борили против страха, лажемо да охрабрујемо друге, лажемо да би скривали свој и нечији други јад. Лагање је облик нашег патриотизма и потврда наше урођене интелигенције.

Војвода Живојин Мишић

Један који хоће увек је јачи од двојице који морају.

Петар Петровић Његош

Благостање свих људи понаособ треба у сваком случају да је циљ државе и читавог друштва људског.

Војвода Живојин Мишић

Нема „тешко“. Нећу да чујем данас ту реч.

Свети владика Николај Велимировић

Основна и непрекидна линија србске историје за последњих 800 година може се изразити са две речи СЛУЖБА ХРИСТУ. У овом периоду времена од 8 столећа србски народ је био истински Теодул, тј. Божји слуга, или Христодул, тј. Христов слуга, што је једно и исто.

Никола Тесла

У мени има нешто што може бити и обмана, као што то чешће бива код младих, одушевљених људи, али ако будем срећан да остварим бар неке од својих идеала, то ће бити доброчинство за цијело човјечанство. Ако се те моје наде исупне, најслађа ће ми мисао бити да је то дјело једног Србина. Живјело Српство.

Стојан Новаковић

Српски народ као колективна целина има некакав чудан недостатак. Као појединац – Србин савлада тако рећи све што је пред њим. А ретко који дружбени или народни посао српски иде напред тако како би било достојно српске бистрине, српске даровитости и дурашности.

Михајло Пупин

Кад љубав према отаџбини замре, онда и држава мора умрети.

Свети владика Николај Велимировић

Критикујте нашу националну садашњост, но не очајавајте за нашу будућност. Критикујте оне људе, који сад репрезентују наш национални живот било у религији, било у политици, било у поезији, или науци, или радиности, критикујте их, но не заборавите, да вас само неколико година дели од онога времена, кад ћете ви репрезентовати нашу нацију у свима тим… прочитајте више

Никола Тесла

Ja сам, као што видите и чујете, остао Србин и преко мора, где се испитивањима бавим. То исто треба да будете и ви и да својим знањем и радом подижете славу српства у свијету. 

Подјелите са нама

Пошаљите нам мисли и поуке које Србима у матици и иностранству могу помоћи у јачању духовног, културног и националног идентитета.

Пошаљите поруку